LOMA SYSTEMS wprowadza na rynek wagi kontrolne i systemy CW3 RUN-WET® COMBO do pracy w warunkach wysokich wymagań higienicznych
19 kwiecień 2021
Jako lider w dziedzinie projektowania i produkcji urządzeń kontrolnych dla branży spożywczej i farmaceutycznej, firma LOMA SYSTEMS® wprowadziła na rynek przełomowe wagi kontrolne i systemy CW3 RUN-WET® Combo z detektorem metali. Odpowiadają one na zapotrzebowanie producentów żywności na urządzenia kontrolne o podwyższonym poziomie higieny i zwiększonej wydajności czyszczenia, minimalizujące czas przestojów związany z myciem podczas pracy w warunkach wysokich wymagań higienicznych. System CW3 RUN-WET® Combo firmy Loma o pełnej klasie ochrony IP69 i budowie spełniającej najnowsze branżowe zasady w dziedzinie standardów higienicznych stanowi połączenie wagi kontrolnej i detektora metali. Waga kontrolna CW3 RUN-WET® to samodzielny system ważenia kontrolnego.
Przy obecnie stosowanych systemach kontroli produktów czasochłonne i trudne czyszczenie oraz oczekiwanie na wyschnięcie urządzeń może powodować kosztowne opóźnienia produkcyjne. Niezabezpieczone wrażliwe elementy elektryczne maszyn często wymagają przed umyciem osłonięcia w celu zabezpieczenia przed wniknięciem wody, które stanowi jedną z najbardziej powszechnych przyczyn usterek systemów i podzespołów. Ponadto niektóre komponenty wag kontrolnych i detektorów metali nie są przeznaczone do zastosowań w przemyśle spożywczym, gdzie cykle mycia - zwłaszcza w warunkach surowego reżimu higienicznego - są szczególnie częste. Brak skuteczności czyszczenia powoduje, że skażenie bakteryjne w żywności nadal pozostaje jedną z najczęstszych przyczyn wycofywania produktów z rynku.
Systemy RUN-WET® firmy Loma zostały opracowane na podstawie informacji zwrotnych od wielu klientów. Dzięki budowie ukierunkowanej na spełnienie norm higienicznych, która pozwala ułatwić i przyspieszyć czyszczenie, systemy RUN-WET® pomagają zminimalizować ryzyko skażenia bakteryjnego, a tym samym zwiększyć bezpieczeństwo żywności i spełnić wymagania najbardziej rygorystycznych kodeksów postępowania i norm w zakresie bezpieczeństwa żywności. Zaprojektowane tak, aby wytrzymywać intensywne cykle czyszczenia pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze, są odpowiednie do wymagających pod względem reżimu higienicznego zastosowań w przemyśle spożywczym, takich jak wytwarzanie i konfekcjonowanie produktów nabiałowych, mięsnych, rybnych oraz dań gotowych.
Systemy RUN-WET® spełniają wiele wytycznych EHEDG, mają nowe funkcje i rozwiązania techniczne usprawniające działalność zakładów produkcji spożywczej. Ramy są łatwiejsze do umycia, mają powierzchnie zapewniające szybszy odpływ wody, minimalną liczbę spoin i miejsc, gdzie mogą gromadzić się zanieczyszczenia. Zapewnia to optymalne czyszczenie przy zmniejszonym ryzyku wniknięcia wody. Zdejmowane panele górne zapewniają łatwy dostęp do czyszczenia przenośników taśmowych bez ograniczenia poziomu bezpieczeństwa, a zabudowane silniki, elementy sterujące i elementy pneumatyczne — o klasie ochrony IP69 — są odporne na mycie pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze. Dodatkową zaletą jest brak konieczności suszenia po umyciu. Możliwość natychmiastowego uruchomienia systemu znacznie zwiększa ogólną wydajność urządzeń, zapewniając zakładom przetwórstwa żywności cenne wydłużenie czasu produkcji oraz oszczędności.
„Firma Loma od ponad 50 lat współpracuje z branżą spożywczą, a nasi konstruktorzy dążą do zrozumienia wyzwań stojących przed producentami i przetwórcami żywności” — stwierdził Toby Kemp, dyrektor ds. marketingu i innowacji w firmie Loma. „Nasze prace projektowe zawsze prowadzimy z myślą o klientach - i wiemy już bezpośrednio od nich, że nasze nowe systemy CW3 RUN-WET® pomagają w zwiększeniu wydajności linii produkcyjnych i poprawie ogólnego bezpieczeństwa żywności.”
Przeczytaj również: