Straty sektora warzywno-owocowego w obliczu koronawirusa

29 maj 2020
W obliczu koronawirusa i pojawiających się barier w handlu związanych z przemieszczaniem się samochodów po Europie oraz kontrolami granicznymi, branża rolnicza staje przed wyzwaniem zwiększonych kosztów pracy i transportu. By zapewnić bezpieczeństwo wszystkim pracownikom, wprowadzone zostały specjalne procedury, które również generują dodatkowe koszty. W trudnej sytuacji są również polscy eksporterzy wysyłający żywność m. in. do Egiptu. »

Bariery w sektorze warzywno – owocowym

29 maj 2020
Polska w sektorze sadowniczym w Europie, łącznie z Hiszpanią oraz Włochami, należy do trzech krajów, w których skoncentrowane jest 2/3 całkowitej powierzchni plantacji owoców w UE. Jest również jednym z czterech największych producentów jabłek w Europie. Mimo to blisko 30% polskich sadowników twierdzi, że sytuacja sadownictwa w naszym kraju jest zła. Polskie sadownictwo stoi przed wieloma wyzwaniami, tym bardziej w obliczu obecnej pandemii koronawirusa i suszy, które generują straty. »

Innowacja w centrum targów SIAL

28 maj 2020
Poprzez sektor SIAL Innovation targi odgrywają rolę prekursora trendów, prezentując odwiedzającym opinie ekspertów i bieżące informacje z dziedziny innowacji oraz zmiany zachodzące na światowych rynkach. W tym miejscu można zapoznać się z wynalazkami, zmianami i perspektywami, co pozwala odkrywać nowości i trendy konsumenckie branży spożywczej na świecie. To międzynarodowe obserwatorium innowacji jest organizowane we współpracy z ProtéinesXTC i prezentuje 700 produktów wybranych spośród 3000 zgłoszonych propozycji. »

Punkt widzenia - Eksperci FoodTech

28 maj 2020
Nasz sposób odżywiania się ciągle ewoluuje. Misją FoodTech jest gromadzenie wszystkich inicjatyw cyfrowych, technologicznych oferowanych przez przedsiębiorców związanych z żywnością. Jak wyjaśnia Xavier Boidevézi, dyrektor Grupy SEB i sekretarz FoodTech, "sektor FoodTech ciągle się zmienia, zaś kryzys przyspieszy tylko ten proces. Na tym etapie, trudno przewidzieć jak potoczą się sprawy". Jest jednak przekonany, że wiele firm z branży jest w trakcie przemian, które na trwałe zmienią nasz codzienny sposób odżywiania się. »

SIAL Paris 2020 - Ograniczenia & Rozwój

28 maj 2020
Elastyczność firm z sektora spożywczego otwartych na innowacje, zmiany przyzwyczajeń i przekształcanie się w czasie kryzysu. W dobie globalnych przemian, transformacji i społecznej odpowiedzialności biznesu Międzynarodowe Targi Żywności SIAL Paris 2020 pragną łączyć przedstawicieli branży spożywczej wokół najważniejszych zmian, które mają miejsce w tym sektorze i być źródłem inspiracji dla całej wspólnoty: Inspire Food Business. SIAL Paris obowiązkowy punk dla kreatorów i poszukiwaczy trendów pragnących rozwijać swoją działalność. »

30 maja Świętujemy Dzień Soku

27 maj 2020
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) także w tym roku zorganizowało obchody Światowego Dnia Soku. W ramach X edycji projektu „5 porcji warzyw, owoców lub soku” zaplanowano szereg aktywności, których celem jest popularyzacja konsumpcji soków produkowanych przez polskich producentów. Stowarzyszenie KUPS za cel postawiło sobie także promocję prozdrowotnych właściwości soków z polskich owoców i warzyw. Dzień Soku obchodzony 30 maja na całym świecie jest okazją aby celebrować picie soków. »

Lycia®CIVNB557* and Sibilla*: two CIV strawberries that make the difference in Romagna

21 maj 2020
The testimony of two producers from the Cesena area. Loris Benvenuti: "Lycia, a strawberry suitable for the North, but resembling those cultivated in the South!” Antonio Benzi: "Sibilla is conquering also Northern European Markets.” Although the South of Italy is home to the largest and most important areas (Caserta and Policorese) for the strawberry cultivation in the country (Southern Italy now represents 62% of the total strawberry areas of the country) »

IFEMA gets ready to relaunch its activity

20 maj 2020
• IFEMA will be up and running again at the end of the summer season with some major innovations including state-of-the-art technology to support preventive health, safety and mobility measures • #KeepBeingUs, a moving campaign symbolises IFEMA's renaissance and its contribution to economic recovery • Its activity will resume during the last four months of the year, with over 60 fairs and congresses »

Peaches and apricots, protection from hail and insects with Arrigoni screens

19 maj 2020
The second part of spring and the summer season are decisive for estimating the yield of almost the entire fruit year. Cherries, apricots, peaches, plums, and almonds are some examples of the most common stone fruit that will be harvested in a few weeks. On the eve of these fundamental moments for the agricultural year, there are many variables that come into play to obtain excellent production. »
Partnerzy