Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych

22 październik 2018
Targi Polagra Food to dla branży spożywczej zwiastun trendów konsumenckich, kompleksowy przegląd ofert, ale też promocja polskiej gospodarki. W ofercie wystawców: mięsa i wędliny, dodatki do żywności, zioła, przyprawy, produkty mleczarskie - sery, kefiry, jogurty, mleko, wyroby piekarskie i cukiernicze - ciasta, castka, słodycze, przetwory owocowo-warzywnych, wina, wódki i likiery oraz żywność ekologiczna. »

Targi POLAGRA FOOD 2019

21 październik 2018
Targi wracają do bloku targowego dedykowanego branży spożywczej, HoReCa i opakowaniowo-logistycznej. To mocne połączenie, które zapewnia możliwość: - dotarcia z ofertą do branży gastronomicznej - poznania najnowszych rozwiązań w zakresie maszyn i urządzeń stosowanych w branży spożywczej - spotkania w gronie ekspertów i wymiany doświadczeń. Targi Polagra Food to wydarzenie o charakterze B2B skoncentrowane na budowaniu relacji handlowych na linii producenci żywności – odbiorcy biznesowi. »

1000 SPOTKAŃ PRODUCENTÓW I DYSTRYBUTORÓW Z SIECIAMI HANDLOWYMI

20 październik 2018
27 października w Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim odbyła się 11 edycja konferencji Fresh Market, gromadząca kupców z regionalnych, krajowych i międzynarodowych sieci handlowych oraz producentów i eksporterów świeżych owoców, warzyw i kwiatów, jak też firmy świadczące usługi dla tej branży. Przygotowania do tego jedynego w naszym kraju wydarzenia organizowanego w nowatorskiej formule kupieckiego centrum handlu trwały kilka miesięcy. »

KONGRES BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI 2018

19 październik 2018
Zbliża się jubileuszowa piąta edycja Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, zaplanowanego w tym roku na 6 listopada. Tradycyjnie już Kongres organizowany jest przez biuro CEE International Food Standard – IFS przy pomocy i współpracy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i CSCMP Poland. Program Kongresu odzwierciedla potrzebę integralnego podejścia do bezpieczeństwa żywności. »

Kolorowo i zdrowo na targach WorldFood

15 październik 2018
Polska jest istotnym producentem warzyw i owoców w skali Europy. Uprawa oraz przetwórstwo jest bardzo ważnym segmentem w branży rolno – spożywczej. Znajdujemy się na zaszczytnym szóstym miejscu, jako jeden z największych producentów owoców i warzyw w UE oraz zajmujemy czołowe miejsce w produkcji przetworów owocowo – warzywnych. Łączna produkcja soków pitnych, nektarów, napojów owocowych i owocowo-warzywnych w sezonie 2016/17 wyniosła 1,87 mln ton. »

Wrześniowa promocja sprzedaży stoisk na VI edycję WorldFood Poland

19 wrzesień 2018
Kolejna edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Poland (do niedawna – WorldFood Warsaw), odbędzie się w dniach 7-9 marca 2019 r. tradycyjnie w Warszawskim Centrum EXPO XXI, a firmy, które zgłoszą chęć uczestnictwa w wydarzeniu już teraz, mogą liczyć na spore zniżki. Oferta „early birds” obowiązuje dla zgłoszeń przysłanych do końca września 2018. Poza preferencyjnymi cenami, stali wystawcy mają możliwość wyboru dogodnej lokalizacji swojego stoiska. »

Cydr zbliża i inspiruje

16 wrzesień 2018
Podczas cydrowego Przyjęcia w sadzie 500 nieznajomych spotkało się przy wspólnych stołach z okazji 5. urodzin Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Wieczorem ponad 10 tys. osób bawiło się razem na finałowym koncercie trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata. To była rekordowa i najbardziej niezwykła edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Z okazji 5. urodzin na Placu przed Centrum Kultury odbył się ogromny jabłkowo-cydrowy piknik. Mieszkańcy Lublina spróbowali kilkunastu różnych cydrów od małych i dużych producentów. »

Rynek warzyw w UE

6 wrzesień 2018
Według nieostatecznych danych Eurostatu zbiory warzyw w UE w 2017 r. były większe niż w roku poprzednim o 0,8% i wyniosły 66 mln ton. Spośród liczących się producentów we Wspólnocie wzrosły zbiory w Holandii, Niemczech, Rumunii, Polsce i we Włoszech, a mniejsze były we Francji, w Wielkiej Brytanii i na Węgrzech. Na poziomie ok. 15 mln ton pozostały zbiory w Hiszpanii, największym producencie warzyw w UE. Produkcja pomidorów dominujących w unijnej produkcji warzyw wzrosła o 2,0% do 18,3 mln ton. »

Rynek owoców w UE

5 wrzesień 2018
Według nieostatecznych danych produkcja owoców w UE-28 w 2017 r. wyniosła 36,5 mln ton, wobec 38,8 mln ton w roku poprzednim. Najbardziej spadły zbiory w Niemczech (o 37%), Polsce (o 32%) oraz Belgii (o 27%). Spośród liczących się w UE producentów większe były zbiory w: Grecji, Hiszpanii, Portugalii, Wielkiej Brytanii i we Włoszech. Najgłębszy, o ok. 20% do 10,1 mln ton, był w UE spadek produkcji jabłek. Zbiory w Niemczech zmniejszyły się o 46%, w Polsce o 32%, w Belgii o 68%, w Holandii o 26%, we Włoszech o 23%, we Francji o 8%, a w Hiszpanii o 4%. »
Partnerzy