Jak żyć z euro? Doświadczenia krajów Europy Środkowo-Wschodniej

20 marzec 2019
Jaki wpływ na gospodarkę Estonii miało wprowadzenie euro? Jakie są polityczne konsekwencje wejścia do strefy euro dla Słowacji i Litwy? Czy przystąpienie do Unii Gospodarczo-Walutowej (UGW) wpłynęło na wzrost cen na Łotwie? W najnowszym raporcie Fundacji Schumana „Jak żyć z euro? Doświadczenia krajów Europy Środkowo-Wschodniej”, grupa badaczy pod kierownictwem prof. Witolda M. Orłowskiego, przedstawia skutki wprowadzenia euro w czterech wybranych państwach Europy Środkowej i Wschodniej. »

Podwyżka stawek VAT na napoje owocowe

14 marzec 2019
Polski rząd pozostawia sadowników i rolników bez odpowiedzi o cele i uzasadnienie planowanej podwyżki VAT na napoje owocowe z wysoką zawartością soku. W trakcie wczorajszego posiedzenia Sejmu, wnioskodawca rządowego projektu nowelizacji, reprezentowany przez Ministerstwo Finansów, po raz kolejny nie potrafił racjonalnie uzasadnić celu planowanej podwyżki VAT na napoje owocowe na bazie naturalnego soku. Posłowie wskazywali na negatywne skutki wejścia w życie ustawy, a jednym z nich jest „embargo” na owoce w Polsce. »

Zacieśnienie polsko-niemieckich relacji handlowych szansą na ożywienie gospodarki?

11 marzec 2019
Według niemieckich raportów Polska znajduje się na ósmym miejscu na liście największych odbiorców towarów z Niemiec i na szóstym, jeśli chodzi o kwestię importu dóbr. Nasz kraj, mimo iż położony znacznie bliżej Berlina, wciąż przegrywa z Włochami czy Wielką Brytanią. O wzajemnych stosunkach gospodarczych i kwestiach, które należałoby udoskonalić, rozmawiamy z minister przedsiębiorczości i technologii, Jadwigą Emilewicz. »

“Orchards of Russia 2019” 22-23 maja 2019, Moskwa

10 marzec 2019
Drugie doroczne forum inwestycyjne i wystawa „Orchards of Russia 2019” (22-23 maja 2019 r., Moskwa) to wysokiej klasy międzynarodowa platforma przyciągająca inwestycje do rosyjskiego komercyjnego ogrodnictwa, dyskutująca na temat strategii rozwoju branży, dzieląca się najlepszymi praktykami wśród kluczowych graczy rynkowych. Prezentacja ponad 60 flagowych projektów inwestycyjnych w zakresie komercyjnej uprawy owoców i winorośli do realizacji w latach 2020-2025 z całej Rosji. »

Lista laureatów konkursu o Złoty Medal Targów WorldFood Poland 2019

5 marzec 2019
Ponad 200 produktów w czternastu kategoriach walczyło o Złote Medale i Wyróżnienia targowe. Przyznano 13 Złotych medali w tym dwie nagrody w kategorii „Debiuty” – krajowy i zagraniczny oraz 18 Wyróżnień. Jury przez wiele godzin, w gościnnych progach restauracji Moonsfera, degustowało i oceniało specjały krajowe i zagraniczne. Podczas Targów będzie można wziąć udział w pokazach kulinarnych, prowadzonych przez uznanych szefów kuchni. »

Eksperci branży spożywczej i HoReCa – słowem cała branża spożywcza przez trzy dni w stolicy

28 luty 2019
Tegoroczna edycja będzie bogata w doznania kulinarne i wyjątkowe produkty spożywcze, dzięki ośmiu narodowym pawilonom zagranicznym z Azerbejdżanu, Korei Południowej, Ukrainy, Sri Lanki, Białorusi, Tajlandii, Malezji oraz Hiszpanii. Gościnne progi otwierają stałe Sektory: Food&Drinks, EcoFood (najdynamiczniej rozwijający się sektor z żywnością ekologiczną i naturalną), NutraFood, Wine&Spirits, FoodTech, Ingredients, ColdChain Poland. »

Ponad 350 Wystawców z 23 krajów, kuchnie i alkohole świata

27 luty 2019
Już po raz trzeci ponad 50 włoskich firm, od producentów regionalnych po nagradzane marki, wprowadzi na polski rynek ponad 200 nowych włoskich produktów, gotowych do zaprezentowania lokalnym kupcom, dystrybutorom, importerom, szefom kuchni i innym liderom branży pod wspólną marką Bellavita. Cieszymy się, że już po raz trzeci możemy zaprezentować w Polsce smak autentycznej włoskiej kuchni" - mówi Aldo Mazzocco, CEO Bellavita. »

Zapraszamy na Targi WORLDFOOD! Musicie tu być!

25 luty 2019
Ponad 350 Wystawców z 23 krajów, kuchnie i alkohole świata, przyprawy i zioła, najlepsze produkty, specjalni goście kulinarni, eksperci branży spożywczej i HoReCa – słowem cała branża spożywcza przez trzy dni w stolicy! Co roku odnotowujemy coraz większe zainteresowanie odwiedzających i wystawców, tworząc największe w Polsce targi branży spożywczej. Uczestnicy mają szansę skorzystać z bogatego programu konferencyjnego, odpowiadającego na aktualne trendy rynkowe i poruszającego najważniejsze tematy »

Konkurs Smart Cuisine - dania dietetyczne, wywiad z Jurkiem Walczykiem – prezesem Klubu Szefów Kuchni

22 luty 2019
Fundacja Klubu Szefów Kuchni jest organizatorem konkursu „Smart Cuisine – dania dietetyczne”, który kieruje przede wszystkim do kucharzy, dla których zdrowe i smaczne gotowanie jest istotnym elementem życia zawodowego. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dania pod hasłem: „Karotenoidy - naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia”. »
Partnerzy